Sałata pod osłony - bastler.pl
2382
post-template-default,single,single-post,postid-2382,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

Sałata pod osłony

Sałata pod osłony

Sałata pod osłony odznacza się niewielkimi wymaganiami termicznymi oraz krótkim okresem uprawy. Z tego powodu bardzo często pełni rolę przed i poplonu. Podobnie jak rzodkiewka, zaliczana jest do nowalijek i cieszy się dużą popularnością. Uprawiana jest ona również zimą, właśnie pod osłonami. Sałatę pod osłonami uprawia się zazwyczaj w kilku cyklach w ciągu roku. Niektóre gospodarstwa stawiają na uprawę całoroczną. Zwyczajowo w okresie od grudnia do marca sadzi się ją w szklarniach, które są ogrzewane, natomiast zbiera się ją w okolicach kwietnia oraz listopada.
Sałata stanowi element nieodzowny w diecie każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia. Pomaga ona uregulować przemianę materii oraz pozytywnie wpływa na problemy z cerą. Sałata odznacza się zawartością luteiny oraz przeciwutleniaczy. Liście sałaty wpływają pozytywnie na wzmocnienie systemu nerwowego, poprawiają także trawienie oraz odkwaszają organizm. Sałata zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę oraz C. Odznacza się także dużą zawartością potasu, manganu, magnezu i żelaza. Posiada także pewną ilość kwasów organicznych. Sałata świetnie czuje się w sąsiedztwie ziół, pomidorów, ogórków czy jajek na twardo. Tak naprawdę jako dodatek świetnie sprawdza się w większości dań. Nie tylko dokona ich dekoracji, ale także pozwoli na poprawę ich smaku.
Dzięki licznym odmianom sałaty, możemy wybrać taki gatunek, który najbardziej nam odpowiada. Popularna jest np. rukola, która wyglądem przypomina zioło. Odznacza się ostrym smakiem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do owoców, czy serów. Zachowuje ona świeżość nawet przez kilka dni. Kolejna z odmian to Lollo, która pełni zazwyczaj funkcje dekoracyjne. Świetnie komponuje się z innymi sałatami. Popularna jest także sałata lodowa, która posiada kruche i soczyste liście. Dobrze smakuje z papryką, pomidorami oraz ogórkiem. Śmiało możemy dodaj do niej także fety lub sera pleśniowego. Zachowuje ona świeżość przez wiele dni, dlatego warto przechowywać ją w lodówce.